Många småteckningar

Under juli så försökte jag följa en tutorial då och då (beroende på hur trött jag var av värmen). Så det blev flera mindre målningar, sedan vågade jag nu i augusti att måla efter egna fotografier. Det går sådär, men jag gör framsteg och det är huvudsaken. Just dessa små teckningar har varit lättsamma att göra under värmen eftersom de gick snabbt att få färdiga. Blyerts har jag inte börjat med igen, men det ska bli snart (har ju en teckning som jag påbörjade innan värmen blev för mycket).

Sedan mitt förra konstinlägg så är denna vallmo först ut (samma tutorial som den första vallmon), den första vallmon målade jag på svart papper och där ställde ju fixativet till det lite så jag ville jämföra en liknande teckning på vitt papper. Och där blev det bättre, färgerna blev lite mer intensiva efter fixativet, på det svarta papperet så försvann lite av färgerna.

Sedan blev det en hallon tutorial. Men mamma påstår att min teckning mer liknar vinbär än hallon … Jaja, men det var roligt att använda ett sudd som målarredskap.

Sedan testade jag att följa en annan persons tutorial, denna person instruerar inte lika mycket som Lindsay. Mitt resultat blev inte så bra, men jag kan iallafall skratta åt det. Ett problem är att mina lager inte hann torka innan jag hade på nästa (samma som med hallonmålningen ovan), och jag vågade inte använda hårtorken på nätterna då jag var rädd att väcka någon. Men nu har vi testat och det är ingen som hör hårtorken från mitt rum, så nu är det inga problem att snabbt torka färglagren nattetid.

Sedan blev det en tutorial från Lindsay igen, med denna så tejpade jag fast papperet på locket till en glassask (2 liters tror jag det är). Den lösningen var så bra att jag sedan har fortsatt att använda det locket. Just nu när jag övar mig fram så brukar jag dela pappersarken i fyra delar, och en sådan del passar perfekt i locket och det är enkelt att rotera om man behöver (innan så hade jag en bit byggskiva på 30×40 cm som jag tejpade fast papperet på). Denna teckning blev jag riktig nöjd med, det är en av mina favoriter hittills.

Sedan gjorde jag en teckning med mina pastellpennor från Derwent, jag hade ingen referensbild så därför blev det som den blev (och bilden är suddig då kameran hade svårt att fokusera, jag lovar att teckningen är skarpare i verkligheten). Jag gillar verkligen inte mina pastellpennor, de gick av hela tiden och ibland skulle jag vässa dem och fick en hel pentipp fastkörd i vässaren (jag fick använda en nål för att få ut de bitarna). Jag vet inte varför de är så här, tydligen ska de nya pennorna vara mjukare så det kan ju vara en orsak (d.v.s. att dessa gamla är väldigt hårda), eller så har de blivit omilda i hanteringen innan jag köpte dem. För under de år som jag har haft dem så har de legat i en skrivbordslåda.

Men trots att jag hade problem med mina pastellpennor så ville jag inte helt ge upp pastell utan att ha gett det mediumet en riktig chans. Så jag beställde ett set med mjukpastellerna goldfaber från faber-castell, detta är deras pasteller i studiekvalitet. Så det var bra pris på dem, 48 halvkritor för 159 kr på skapamer.

Jag hade dock inte räknat med att de var så smutsiga, inte så att du blir kladdig av dem men färgen har en tendens att hamna överallt. Visserligen gör också pastellpennorna så, men med kritorna så får du också färggranna fingrar (jag fick ofta avbryta för att gå och tvätta händerna). Jag hade papperet löst på en bricka och det hamnade en massa färg på papperets baksida så nästa gång får papperet bli fasttejpat.

Teckningen jag gjorde med mjukpastellen är efter en youtube video, dock är jag inte helt säker på att skaparens syfte var en tutorial men jag använde videon som sådan (och då många i kommentarerna efterfrågade vilket material som användes så tror jag inte att jag är den enda som följde videon). Här försvann lite färg av fixativet, högst upp så var det mer jämnsvart och efter fixativet syns mera streck.

 

Sedan så kände jag mig så modig med akvarellfärgerna att jag målade av mina livs levande fuchsior. Det gick sådär, men lite guld tusch gjorde allt lite bättre.

Sedan var det norrskenets tur, efter en bild jag tog i våras. Jag tror det hade varit bättre om jag använt pensel till det svarta tuschet (jag använde droppenna) och låtit allt torka innan jag hade på gouache (det som ser ut som snöflingor skulle vara stjärnor). Jag kommer nog att göra en ny version av denna teckning.

Och jag blev så pass modig att jag målade efter en nytagen bild, och gjorde x antal misstag. Sedan när tejpen skulle tas bort så lossnade det lager av papperet, så hela målningen blev ett enda stort misstag …

Men man lever och lär, nästa natt testade jag igen och denna gång gick allt så mycket bättre.

 

Så det var mina senaste teckningar/målningar. Förutom att snart komma igång med blyerts igen så hoppas jag komma igång med akryl. Just akryl torkar ju fort så när det har varit varmt har det inte varit någon mening att måla med det (får se om jag skaffar något akrylmedium som förlänger torktiden). En nackdel med att ha flera målarmedier är att det är så svårt att välja mellan dem, egentligen ska jag bara använda ett tills jag är bra på det innan jag börjar med ett nytt. Men det är ju så kul att testa sig fram och det finns så många roliga tutorials på youtube!

 

/Angelica ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.