Bad, himmel och rök

Sedan jag skrev sist så har det blivit en del himmelsbilder, en badtur också en massa rök över Jämtland. Jag är inte nära någon av bränderna som härjar (eller har härjat) i länet, men röken har spridit sig över större områden och ibland har det varit ganska stark röklukt här.

Efter den lilla inledningen av detta inlägg så tänkte jag visa bilder i den ordning de togs, jag börjar med sjöbadet för ca 1,5 vecka sedan. Jag och mina föräldrar tog med oss våra två hundar för att få lite svalka. Våra hundar är inga simraser och ingen av dem har någonsin simmat, men stövaren började direkt att traska i vattnet och även Tara gick ut en del. Vi fick en ganska fin stund där i vattnet, vi var inte där så länge men alla blev avsvalkade. Enda nackdelen var bromsen som bet, ett par dagar efteråt började deras bett svullna och klia på mig, jag hade totalt 24 bett på båda benen som vrålkliade …

När vi väl var hemma igen så vägrade Tara hoppa ur bilen så jag trodde att hon hade gjort sig illa eller mådde dåligt. Jag försökte med lock och att försöka lyfta ur henne, hon bara flyttade på sig och lade sig ner. Efter en stund kom jag på att fråga henne ”vill du gå in?”. Jädrar vilken fart hon fick ur bilen då, och jag brast ut i gapskratt. Ibland när vi varit iväg någonstans så får hon stanna ute när vi kommer hem, och det ville hon inte alls den dagen. Så därav hennes skådespeleri, man får inte vara dum inte …

 

Förra veckan blev det lite fina fenomen på himlen, först ut en bild fotad på morgonkvisten, jag tyckte att molnen påminde om en akvarellmålning!

I lördags så kom det lite regn och jag fick se regnbågen för första gången denna sommar, det blev t.o.m. dubbel båge (den andra syntes svagt).

 

Så kommer vi till detta med bränderna. Det har varit lite annorlunda himmel, bl.a. fick vi två kvällar i rad en stark rosa/röd sol vid solnedgången och det ska ha att göra med röken i luften som gör att solens ljus/färg inte kommer fram som vanligt så därför blir solen rosa/röd (vill man ha en helt korrekt förklaring så kan man googla). Och härifrån har vi alltid bra fjällutsikt, men det har legat rökdis över fjällen så de har varit borta.

 

Här är Åreskutan i tisdagskväll och i går kväll. Lite olika inzoomningar, men vilken skillnad på synligheten. Vi har haft lite regn, det har säkert bidragit till att röken i luften försvunnit.

 

Igår kväll brann himlen (jag föredrar sådana bränder), så det blev några bilder på den.

 

Jag hoppas att alla där ute tänker på att det är eldningsförbud, det läskiga är att minsta lilla glöd kan skapa stora bränder som kan påverka många. Förutom att inte grilla/elda och att ta reda på sina fimpar så är det värt att tänka på att inte lämna glas ute. Sol som skiner genom glas kan starta en eld på den torra marken.

/Angelica ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.