Inktober, halloweenmålning och återbruk

Under oktober månad så medverkade jag i utmaningen Inktober. Kortfattat så ska man rita något (helst i bläck men man får använda med vilket medium man vill) varje dag under oktober månad, och det fanns en lista med ett ord för varje dag som man kunde gå efter om man ville. Helt enkelt så ska man utmana sig själv, och komma in i en bättre skaparrutin.

Jag följde listan, men målade inte varje dag (vilket man inte heller behövde göra) och ibland så gjorde jag en dags tema en annan dag. Totalt så gjorde jag 14 av 31 dagar och det är jag nöjd med (för min första gång, jag hoppas att jag kommer vilja vara med nästa gång också). Min utrustning ser ni nedan och jag körde på rent bläck vilket var en utmaning. Jag testade också olika papperssorter och vissa var en katastrof när jag täckte stora ytor med bläck, dels sög papperet i sig mycket bläck och dels så bucklade sig papperet ordentligt. Jag lärde mig också att man får arbeta snabbt med bläck för det torkar fort (jag är ju mer van vid akvarell som man kan leka lite mer med på papperet innan det helt sugs in).

Jag råkade också ut för en olycka med mitt svarta bläck, det hade tippat på sidan och bläck hade runnit ur trots att locket var stängd. Jag är jätteglad att jag förvarar den flaskan i dubbla blixtlåspåsar, då blev det inget nedfläckade i min skrivbordslåda. Den flaskan har också börjat att torka igen vid locket mellan användningarna, då är hett vatten ur kranen min bästa vän. Så ibland har bläck sina nackdelar, men det är ändå ett kul medium att använda.

 

Det roliga var att jag såg en utveckling hos mig, mina första teckningar var ganska tafatta men med de sista teckningarna så vågade jag lite mer. Här är ett litet urval, svamparna var dag ett och karaffen och låset var mina två näst sista teckningar. Karaffen är teckningen som jag är mest nöjd med.

 

Sedan vid halloween så gjorde Lisa på Lachri fine art en live-tutorial i akryl. Jag orkade inte måla under livesändningen (jag tror den började kl. 03 på natten svensk tid) utan jag gjorde den någon dag senare. Det var riktigt roligt och jag har fått mer kunskap om akryl.

 

Och från bläck och akryl så tänkte jag gå vidare till återbruk och lite tips med det. Ibland har man saker hemma som man kan använda till konstskapandet, förutom glasburkar (t.ex. gamla majonnäsbrukar) till vatten så använder jag också de tre tingen nedan. Glasslocken tror jag att jag nämnde redan i somras, de är från större (2 liters har jag för mig att de är) glassaskar och är perfekt att tejpa fast mindre papper (ett 1/4 A4 är perfekt) på när man målar med akvarell eller pastell. Sedan så är det ett gammalt porslinsfat, det kan man blanda ut akvarell eller bläck på. Och sist ut är en gammal ram med glas som palett för akryl och olja. Jag tycker det är en bättre idé än att använda plastpaletter eftersom om du glömmer färg kvar på dem så kan färgen vara omöjligt att få bort vilket så småningom gör paletten ganska obrukbar. Med glaset så skrapar du bort kvarbliven (torkad) färg med en glashällskrapa. Du slipper också skölja av paletten, vilket resulterar i färg i avloppsvattnet, och istället får du torkad färg i sophinken. Jag har sett videor med någon som använder engångstallrikar att ha färg på och jag själv har svårt att första anledningen, för det blir ett väldigt slöseri. Då är det bättre att ta en gammal tavla som bara ligger (eller köpa billigt på loppis) och återbruka. Jag valde att ha brunt papper (som varit packmaterial när jag beställt saker, så även det är återbruk) under glaset då jag fått höra att det är en bättre bakgrund än vitt när man blandar färger.

 

/Angelica ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.