Ett blyertsporträtt

Jag har velat rita i blyerts (igen) under några år nu, men p.g.a. brist på den kreativa inspirationen så har det inte fungerat. Men i år så har jag ju fått tillbaka den inspirationen för att måla i färg, så nu tänkte jag att jag skulle testa med blyerts också. Och trots att det är närmare sex år sedan jag sist gjorde ett porträtt i blyerts så satt kunskaperna kvar. Hår är dock något jag aldrig lärde mig att teckna under min senaste tecknar/målarperiod, så där tog jag en tutorial till hjälp. Det roliga med tutorialen var att den visade do’s and dont’s, d.v.s. hur man ska göra och hur man inte ska göra. Innan jag såg denna tutorial så hade jag redan börjat med håret, på det sättet man tydligen inte skulle göra. Så det var bara att sudda och börja om, full i skratt åt mig själv. Bilderna nedan visar arbetets gång, i lite olika ljus.

 

Och här är det färdiga resultatet! Egentligen ville jag fortsätta att pilla med smådetaljer, men det var nära både med mun och ögon att det blev alldeles fel så jag bestämde mig för att nu var det klar också var jag snabb med att spraya på fixativ för då går det ju inte att sudda och ändra något mer 😉

 

Så nu ska jag börja med en ny blyertsteckning, har inte helt bestämt mig än för vad jag ska måla. Antingen en människa till eller en hund. Man får se vad det blir.

Jag insåg iallafall att A5 är en lite liten storlek att måla på, så i måndags gjorde jag en beställning från skapamer, jag fick hem sakerna idag. Hittade ett tjock ritpapper från Hahnemühle och lite annat smått och gott. Arches akvarellpapper ska vara riktigt bra, så jag köpte ett block av det kallpressade (det ska ha lite mer struktur än det varmpressade). Akvarell är också ett medium som jag försöker lära mig, jag har testat billiga papper men tydligen ska det bästa (även för nybörjare) vara de dyrare sorterna i 100% bomull. Jag kommer nog inte våga att använda hela ark till att börja med, utan dela i mindre delar och öva på. Jag köpte också ett par billiga penslar, en pennvässare med uppsamlare och en suddgummipenna.

Tyvärr blev jag lite besviken av ritpapperet, p.g.a. tjockleken så förväntade jag mig lite struktur i papperet, men det är alldeles plant och känns lite vaxat. Men det är ju bara att testa att rita på det, det kan ju hända att jag kommer gilla det bäst. Eftersom konstmaterial finns i så stort utbud av så många tillverkare så blir det ju så att man måste testa sig fram för att finna det som är bäst för en själv.

 

 

/Angelica ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.