Ännu mer norrsken

Norrsken igen ikväll och nu var jag väl förberedd med både stativ och fjärrutlösare och hade ställt in fokusen tidigare under kvällen (dock tänkte jag inte på att ställa in fokusen på baksidan av huset där jag fotar norrskenet utan det var framsidans björkar som fick bli fokusobjekt). Jag fick till att ställa stativet bättre vid badkaret denna gång så att kameran kom lite längre ut. Men givetvis skulle någonting strula, denna gång var det grannens starka ytterbelysning. Och bara någon minut efter att jag hade tagit ner kamera och stativ (och då hade jag stått och fotat i över 25 minuter) så släckte grannarna belysningen …

Så jag stod i valet och kvalet om jag skulle testa igen efter ett tag. Vilket jag valde att göra, detta kan vara det sista norrskenet på länge då det kommer bli mulet och snö de kommande dagarna. Så det kan dröja ändå till kommande vinter tills nästa gång det går att fota norrskenet här. Nu testade jag mig fram med olika inställningar, skriver under varje bild vilken inställning de har. Och en sak jag varit osäker med är vitbalansen, så ikväll testade jag de andra vitbalanserna i kameran. Men den jag använder, glödlampa, är den som fungerar bäst för norrsken.


f 3.5, ISO 2500, 6 sek. Ser ni den flygande ”saken” till vänster på himlen? Lyckades fånga en stor del av dens nedfärd, det är väl meteorer som brukar falla från himlen. Dock gillar jag att säga att det är stjärnor som faller, det låter mer romantiskt.


f 3.5, ISO 2000, 8 sek.


f 3.5, ISO 2000, 10 sek. Till höger ser man norrskenets början (eller slut, beroende på hur man ser det).

Även den andra fotoomgången tog ca 25 minuter, eftersom det är närmare -20ºC ute så kunde man inte stå så länge för förutom att man till slut blir ganska kall så blir det också kallt inomhus. Dock var det lite svårt att avsluta, man är ju rädd att det ska bli jättestort alldeles efter man har slutat att fota så att man missar det.

Men jag är väldigt nöjd med mina norrskensbilder för dessa två kvällar och jag har lärt mig en del, både från misstag och från tips på nätet. Att det vita, svaga skimret kan vara ett fint norrsken har varit en viktig sak att lära sig, för tidigare gånger när jag har fotat norrsken så har det varit väldigt tydligt på himlen. Av det sista jag fotade ikväll så var det vitt skimmer synligt för ögat och man kunde svagt se att det rörde på sig. Så jag tycker det är häftigt med vad kameran kan fånga på kvälls/natthimmel, saker som ens ögon inte klarar av.

/Angelica ♥

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.