Textilers framställning

Jag hittade det här programmet som handlar om textiler. Bland annat så går man igenom framställningen av olika textiler, något som kan vara intressant för en spinnare.

Kvalitet

I avsnitt 1 handlar det om lin, i avsnitt 3 om silke, avsnitt 4 om nylon, avsnitt 5 om ull, avsnitt 7 om viskos och avsnitt 8 om bomull.

Just när det gäller textiler så känner man sig ganska kluven i dagens samhälle, allt ska vara ekologisk och så himla miljömedvetet. Tyvärr är det ju också så att många naturliga produkter råkar ut för kemikalier innan de ens blivit spunna till tråd. Jag själv blev helt förskräckt när jag fick höra att många av merinofåren blir utsatta för s.k. sheep dip, de blir helt neddoppade i ett kemikaliebad. Ett enda bad ska räcka under ett fårs livstid. Jag har försökt finna information över hur det är i Storbritannien då jag köper en del fårull därifrån, men det är svårt att hitta fakta. Sheep dip verkar vara vanligast i Australien, förmodligen p.g.a. det varma klimatet och alla insekter det medför. Där har man också väldigt stora fårfarmar, jag har inga siffror men jag har för mig att det är man kan räkna fåren till tusental på farmarna. Jag använder en del merino ull, det är den enda ullen jag köper som är GOTS certifierad och jag hoppas det innebär att chansen är mindre att de fåren blivit utsatta för sheep dip (även det har jag försökt finna information om).

Så det känns lite som om oavsett vad du väljer att använda för textil så finns det nackdelar. Själv är jag uppväxt med att man använder textilerna tills det är utslitna och sedan kan man återanvända det på olika sätt. T.ex. handdukar som börjar bli hårda blir hundarnas, gamla täcken blir hundarnas, gamla lakan blir först hundarnas och sedan blir de putsdukar. Klädesplagg kan vara lite svårare, men min mamma kan använda de oslitna delarna av långärmade toppar och pyjamasbyxor och göra fodral till sina vetekuddar. Då har man fått ett nytt användningsområde och kan slita ännu mer på sakerna innan de slängs. Hundarna är faktiskt bra återanvändare, min hund har en gammal bäddsoffa som dyna och man behöver knappt slänga matrester (de enda matrester som vi slänger är det som hundarna inte får äta).

Gällande spinning så använder jag mig mest av fårull men jag gillar att testa nya saker. Jag gillar att blanda ull med silke och ibland trilobalnylon (som glittrar snyggt). Jag använder en del svensk fårull men det är mer jobb med den än att köpa industriellt gjorda kamband som bara är att spinna (eller först färga om man vill). Att veta att du måste rensa, tvätta, eventuellt färga, tesa och karda innan du spinner kan ibland ta bort skaparlusten då det tar tid. Men å andra sidan är det ju också kul att kunna använda ull från svenska får. Jag kommer att fortsätta som jag gör idag, med huvudsakligen fårull men också använda andra fiber.

 

/Angelica ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.